«Пакунок малюка»: як отримати найнеобхідніше для новонародженого

Дата: 14.12.2023 10:01
Кількість переглядів: 96

 

Фото без опису

 

 Кожна сім’я, в якій народилася дитина, має право на отримання від держави одноразової допомоги у вигляді «пакунка малюка» (бебі бокса). Це – набір із понад 90 якісних засобів та виробів – усе, що точно знадобиться в перші місяці для догляду за немовлям: підгузки, пелюшки, ковдри, матрац, рушник, засоби гігієни, іграшки тощо.

Усі засоби та вироби перевірені й сертифіковані. Ціна закупівлі «пакунка малюка» для держави —  6778 грн, але, якщо батькам купувати в роздріб, увесь набір обійдеться значно дорожче.   

Цьогоріч цією послугою вже скористалися майже 31,9 тис. сімей. Серед регіонів лідерами за отриманням «пакунка малюка» є Вінницька, Дніпропетровська, Одеська, Житомирська та Київська області. Причому 99% батьків отримують такі бебі-бокси прямо в пологових будинках.

Наразі  пакунків закуплено в достатній кількості і їх має вистачати на всіх батьків, які хочуть отримати бебі-бокс.

Отримати «пакунок малюка» можуть не тільки біологічні батьки новонародженої дитини, а й усиновлювачі, опікуни, прийомні батьки, батьки-вихователі, патронатні вихователі. Це можна зробити прямо в пологовому будинку після народження дитини. Якщо в цей момент там немає бебі-бокса, протягом 30 календарних днів із дня народження дитини можна подати заяву до органів соціального захисту населення чи Центру надання адміністративних послуг (ЦНАП) за місцем проживання.

Якщо дитина була народжена не в пологовому будинку, потрібно подати заяву про надання «пакунка малюка», свідоцтво про народження дитини, а також документ, що підтверджує факт народження дитини. Цей документ має видати заклад охорони здоров’я, який проводив огляд матері та дитини, aбo медична консультативна комісія, якщо медичний заклад не здійснював огляд матері та дитини.

Якщо дитина була народжена не в Україні, потрібно подати заяву, копію свідоцтва про народження дитини (а в разі його відсутності – копію документа про народження дитини, що видав компетентний орган країни перебування, з перекладом на українську мову). Правильність перекладу або справжність підпису перекладача мають бути засвідчені нотаріально.

Протягом 21 календарного дня батьки повинні отримати відповідь та отримати «пакунок малюка» або ж вмотивовану відмову – вона пов’язана, як правило, з поданням не всього пакета документів.

До речі, отримання цього виду допомоги не обмежує право сім'ї на інші види соціальної підтримки, які передбачені вітчизняним законодавством.

З відповідями на найпоширеніші запитання можна ознайомитись за посиланням https://www.msp.gov.ua/news/23353.html 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь