Інформаційне повідомлення про збір пропозицій та зауважень щодо перейменування вулиць та провулків в населених пунктах Вапнярської територіальної громади

Дата: 03.06.2022 22:45
Кількість переглядів: 1041

Фото без опису

 

  Позбавлення від російських, залишків радянських назв і символів у публічному просторі цілком очікувано набуло обертів після повномасштабного російського вторгнення в Україну. Зокрема, Вапнярська селищна рада ініціює перейменування вулиць, провулків,  розташованих на території Вапнярської територіальної громади.

  Водночас ці зміни не можуть відбуватися без консультацій з місцевими істориками, краєзнавцями, громадськими діячами, культурологами, населенням громади, тощо. У цьому процесі важливо не допустити знищення пам’яті про справді значимі для Вапнярської громади та України історичні постаті та події. В історії України достатньо багато діячів, які гідні того, щоб на їхню честь називати вулиці Вапнярської громади.

  Зважаючи на Рекомендацій Міністерства культури та інформаційної політики України і Українського інституту національної пам’яті щодо пам’ятних об’єктів, пов’язаних із історією та культурою Росії та СРСР, очищення публічного простору від маркерів імперських претензій на українські землі повинно супроводжуватися глибшим переосмисленням цієї частини української історичної та культурної спадщини, виробленням на рівні суспільства відповідних наративів, з дотриманням визначених законодавством процедур при вирішенні питань усунення з публічного простору тих чи інших об’єктів.

  Комісія при виконавчому комітеті Вапнярської селищної  ради з питань упорядкування найменувань вулиць Вапнярської ТГ, розташованих на території Вапнярської територіальної громади, створена згідно розпорядження селищного голови № 473-О від 18.10.2021 р. продовжує процес деколонізації, тобто позбавлення об’єктів топоніміки населених пунктів громади від ідеологічних кліше та міфів російської імперської спадщини та інформує про початок проведення громадського обговорення щодо перейменування вулиць та провулків в Вапнярській громаді.

 Комісія при виконавчому комітеті Вапнярської селищної ради з питань упорядкування найменування, вулиць, провулків та інших споруд розташованих на території Вапнярської територіальної громади засідання якої відбулося 03.06.2022 р. вважає дерусифікацію та деколонізацію логічним продовженням процесів декомунізації та  пропонує список із 26 вулиць та провулків по селищу Вапнярка, три вулиці по Височанському  старостинському округу та три вулиці по Вербівському старостинському округу  Вапнярської ТГ, які підлягають перейменуванню.

  Жителі громади можуть висловити свої міркування щодо перейменування об’єктів топоніміки та запропонувати нові назви. Жителів смт. Вапнярка просимо надати пропозиції та зауваження до 3 липня 2022 року в паперовому до Вапнярської селищної ради (смт. Вапнярка, вул.Незалежності,140) або в електронному вигляді за посиланням https://forms.gle/2aLAU6KbUFfei1DH7.

Жителі сільських населених пунктів Вапнярської громади (Височанський старостинський округ - вул.Героїв Майдану 80, Вербівськийстаростинський округ - вул. Черняховського,18) подають пропозиції до 3 липня 2022 р. в паперовому у відповідний старостат або в електронному вигляді за посиланням на офіційному сайті громади https://forms.gle/2aLAU6KbUFfei1DH7.

  Додається Перелік вулиць та провулків, які згідно вимог Закону України "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки" підлягають перейменуванню. Повторюємо, що є посилання на онлайн форму, де ви можете висловити свою думку щодо перейменування (вказано вище).

  Наголошується, що усі рішення комісії носять рекомендаційний характер. Зібрані пропозиції та зауваження будуть винесені  на громадське слухання, про проведення якого буде повідомлено додатково, а його результати будуть розміщені на офіційному веб-сайті Вапнярської селищної ради.

 

№ п/п

    ІСНУЮЧА НАЗВА

            ЗАПРОПОНОВАНА НАЗВА

               смт.ВАПНЯРКА

  1.  

вулиця  Чехова

Калинова

  1.  

провулок Чехова

Калиновий

  1.  

вулиця  Черняховського

Вячеслава Чорновола

  1.  

вулиця  Ломоносова

Степана Бандери

  1.  

вулиця  Кутузова

 Івана Мазепи

  1.  

вулиця  Лермонтова

Степана Руданського

  1.  

вулиця  Островського

Єдності

  1.  

вулиця  Пожарського

Мистецька

  1.  

вулиця  Льва Толстого

Відродження

  1.  

вулиця  Гагаріна

Героїв України

  1.  

вулиця  Мічуріна

 Левка Симиренка

  1.  

вулиця  Криворучка

Миколи Лукаша

  1.  

вулиця  Чкалова

Павла Чубинського

  1.  

вулиця  Колгоспна

Гайдамацька

  1.  

вулиця  Горького

Січових Стрільців

  1.  

вулиця  Пушкіна

Затишна

  1.  

провулок Суворова

Кобзаря

  1.  

вулиця  Чайковського

Леонтовича

  1.  

провулок Чайковського

Леонтовича

  1.  

вулиця  Демяна Бідного

Залізної дивізії

  1.  

вулиця  Менделєєва 

Михайла Вербицького

  1.  

вулиця  Терешкової

Монастирська

  1.  

вулиця  Нахімова

Олександра Удовиченка

  1.  

вулиця  Титова

Івана Сірка

  1.  

вулиця Косарева

 

Квітнева

  1.  

вулиця Інтернаціональна

Національна

           ВИСОЧАНСЬКИЙ СТАРОСТИНСЬКИЙ ОКРУГ

1.

 

вулиця Макаренка

Лесі Українки

2.

вулиця Криворучка

Барвінкова

3.

вулиця Пожарського

Бузкова

          ВЕРБІВСЬКИЙ СТАРОСТИНСЬКИЙ  ОКРУГ

1.

вулиця Гагаріна

Миру

2.

вулиця Мічуріна

Героїв України

3.

вулиця Черняховського

змінювати назву

згідно пропозицій жителів села

(так/ні/запропоновані назви)

       

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь