Пошук

УВАГА! АМБРОЗІЯ ПОЛИНОЛИСТА!

Дата: 13.09.2021 09:58
Кількість переглядів: 1304

 

 Амброзія полинолиста – один з небезпечних карантинних організмів, через свою виняткову шкодочинність та негативний вплив на здоров’я людей амброзія посідає одне з перших місць серед злісних бур’янів.

 Амброзія полинолиста засмічує усі польові культури, сади, городи, узбіччя доріг, залізничні насипи, луки та пасовища, пустирі та інші необроблювані землі. Надмірно висушує і виснажує ґрунти, при великому забур'янені культурні рослини гинуть. Амброзія полинолиста відзначається великою біологічною активністю, вона здатна заглушити та витіснити не тільки культурні, а й дикорослі рослини, захоплюючи таким чином нові земельні ділянки і площі. Спостерігаючи за амброзією, можна сказати, що вона справжній "зелений агресор", успішно витісняє злаки, подорожник, ромашку, череду та рослини, які прикрашають ландшафт.

 За несприятливих умов вона зустрічається рідше, насіння продукує менше, але все ж зберігається як вид.

 Пилок амброзії викликає в людей захворювання на поліноз: спостерігається втрата працездатності, з’являється набряк слизових оболонок очей і верхніх дихальних шляхів, розвивається астма. Алергени, що містяться в листі, викликають дерматити. В пилку амброзії містяться особливі білки – антигени Е і К, які через слизову оболонку потрапляють до лімфи і крові, спричиняючи захворювання.

 Враховуючи велику шкоду амброзії полинолистої як для сільського господарства, так і для здоров’я людей, боротьба з нею є одним з найважливіших завдань всіх землекористувачів. Механічне скошування рослин амброзії полинолистої застосовують після початку її цвітіння, коли зрізана рослина вже не здатна утворити продуктивні стебла і гине. Поза межами населених пунктів ефективним є застосування гербіцидів.

 Головне управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області закликає землевласників, землекористувачів та територіальні громади долучитись до заходів боротьби з амброзією полинолистою на території Вінницької області. Дуже важливо знищувати амброзію там, де Ви живете, працюєте або навчаєтесь! Не будьте байдужі!

У РАЗІ ВИЯВЛЕННЯ АМБРОЗІЇ ПОЛИНОЛИСТОЇ

ПОВІДОМЛЯЙТЕ управління фітосанітарної безпеки

Головного Управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області: 

м.Вінниця, вул.Келецька, 53, тел.: (0432) 46-46-47, 46-46-71.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь