Пошук

Небезпечний карантинний організм! Бактеріальний опік плодових!

Дата: 04.06.2021 16:31
Кількість переглядів: 313

Небезпечний карантинний організм!

Бактеріальний опік плодових

Erwinia amyilovora (Burrill) Winslow et al

Бактеріальний опік плодових культур – інфекційне захворювання рослин, яке викликається бактерією (Erwinia amylovora).

     Уражуються: квіти, листки, пагони, гілки, стовбур, корінь, плоди.

     Шкідливість хвороби виражається в ослаблені дерев, втраті товарної якості плодів та урожайності, а при сприятливих умовах розвитку хвороби – в повній загибелі рослин.

     Ознаки ураження. Квіти в’януть змінюють забарвлення від природного до коричневого та чорного, засихають, залишаючись на дереві. При теплій вологій погоді на квітках і квітконіжках спостерігається виділення молочно-білого ексудату. При пониженій вологості і малому ступеню розвитку хвороби ексудат відсутній. На листках спостерігається почорніння по краю і загортання їх до середини. Листки стають чорними у груш,і коричневими у яблуні, кизилу, глоду, горобини та ін.. Верхівкові молоді пагони в’януть утворюючи характерний гачкоподібний згин у вигляді пастушої палиці. Кора стає водянистою. На гілках та стовбурі утворюються клиноподібні виразки із різним характером межі здорової і мертвої тканини. У більш стійких сортів спостерігається чітке відмежування здорової тканини, у чутливих відмежувань немає. Кора в таких місцях розм’якшується, розтріскується, епідерміс відшаровується. Із виразок може виступати молочно- білий ексудат, який по мірі підсихання набуває бурого кольору. Захворювання поширюється зверху вниз із скелетних гілок до стовбура, а звідти – до кореня. Плоди уражені в першу половину вегетації, засихають, зморщуються, темніють і залишаються на дереві навіть після листопаду. При більш пізньому уражені на плодах груші спостерігається поява водянистих плям, зміна кольору плоду до коричнево –червоного. На яблуках краї інфікованої ділянки червоніють. В умовах підвищеної вологості на  уражених плодах  спостерігаються краплини молочно-білого ексудату.

     Шляхи і способи поширення – різноманітні. Збудник може знаходитись тривалий час на рослині в епіфітній стадії. Поширення збудника здійснюється комахами-запилювачами (бджолами, осами, мухам,. попелицями). На більш далекі відстані збудника опіку переносять птахи. Дощ і вітер також сприяють перенесенню збудника на нові території. Передається збудник з посадковим матеріалом та прищепами, а також з інфікованими плодами.

    Система фітосанітаних заходів:

  1. Попереджувальні заходи направлені на недопущення завезення інфекції з вогнищ поширення хвороби. Забороняється завезення та вивіз посадкового та прищепного матеріалу, плодів плодових культур, а також рослин, які уражуються опіком.
  2. Обстежувальні заходи направлені на своєчасні виявлення інфекції у посадковому та прищепному матеріалі і насадженнях плодових та декоративних культур шляхом фітосанітарного огляду та обстежень
  3. Локалізаційні заходи направлені на обмеження поширення вогнища шляхом проведення комплексу організаційних агротехнічних та захисних заходів.
  4. Коли бактеріальний опік  уражує плодову культуру, наприклад яблуню, грушу, або другу рослину з родини Розоцвітих, дерево необхідно почистити від захворювання і спалити. З патогенними мікроорганізмами, які викликають опік складно боротися і  контролювати.

     У випадку виявлення карантинних організмів звертатись до Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області.: смт. Томашпіль. вул.. І. Гаврилюка, 153.

 

ГУ Держпродспоживслужби

у Вінницькій обл.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь