Небезпечний карантинний організм! Бактеріальний опік плодових!
Небезпечний карантинний організм!
Бактеріальний опік плодових
Erwinia amyilovora (Burrill) Winslow et al
Бактеріальний опік плодових культур – інфекційне захворювання рослин, яке викликається бактерією (Erwinia amylovora).
Уражуються: квіти, листки, пагони, гілки, стовбур, корінь, плоди.
Шкідливість хвороби виражається в ослаблені дерев, втраті товарної якості плодів та урожайності, а при сприятливих умовах розвитку хвороби – в повній загибелі рослин.
Ознаки ураження. Квіти в’януть змінюють забарвлення від природного до коричневого та чорного, засихають, залишаючись на дереві. При теплій вологій погоді на квітках і квітконіжках спостерігається виділення молочно-білого ексудату. При пониженій вологості і малому ступеню розвитку хвороби ексудат відсутній. На листках спостерігається почорніння по краю і загортання їх до середини. Листки стають чорними у груш,і коричневими у яблуні, кизилу, глоду, горобини та ін.. Верхівкові молоді пагони в’януть утворюючи характерний гачкоподібний згин у вигляді пастушої палиці. Кора стає водянистою. На гілках та стовбурі утворюються клиноподібні виразки із різним характером межі здорової і мертвої тканини. У більш стійких сортів спостерігається чітке відмежування здорової тканини, у чутливих відмежувань немає. Кора в таких місцях розм’якшується, розтріскується, епідерміс відшаровується. Із виразок може виступати молочно- білий ексудат, який по мірі підсихання набуває бурого кольору. Захворювання поширюється зверху вниз із скелетних гілок до стовбура, а звідти – до кореня. Плоди уражені в першу половину вегетації, засихають, зморщуються, темніють і залишаються на дереві навіть після листопаду. При більш пізньому уражені на плодах груші спостерігається поява водянистих плям, зміна кольору плоду до коричнево –червоного. На яблуках краї інфікованої ділянки червоніють. В умовах підвищеної вологості на уражених плодах спостерігаються краплини молочно-білого ексудату.
Шляхи і способи поширення – різноманітні. Збудник може знаходитись тривалий час на рослині в епіфітній стадії. Поширення збудника здійснюється комахами-запилювачами (бджолами, осами, мухам,. попелицями). На більш далекі відстані збудника опіку переносять птахи. Дощ і вітер також сприяють перенесенню збудника на нові території. Передається збудник з посадковим матеріалом та прищепами, а також з інфікованими плодами.
Система фітосанітаних заходів:
- Попереджувальні заходи направлені на недопущення завезення інфекції з вогнищ поширення хвороби. Забороняється завезення та вивіз посадкового та прищепного матеріалу, плодів плодових культур, а також рослин, які уражуються опіком.
- Обстежувальні заходи направлені на своєчасні виявлення інфекції у посадковому та прищепному матеріалі і насадженнях плодових та декоративних культур шляхом фітосанітарного огляду та обстежень
- Локалізаційні заходи направлені на обмеження поширення вогнища шляхом проведення комплексу організаційних агротехнічних та захисних заходів.
- Коли бактеріальний опік уражує плодову культуру, наприклад яблуню, грушу, або другу рослину з родини Розоцвітих, дерево необхідно почистити від захворювання і спалити. З патогенними мікроорганізмами, які викликають опік складно боротися і контролювати.
У випадку виявлення карантинних організмів звертатись до Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області.: смт. Томашпіль. вул.. І. Гаврилюка, 153.
ГУ Держпродспоживслужби
у Вінницькій обл.