Пошук

ОНОВЛЕННЯ ТА ОСУЧАСНЕННЯ ШКІЛЬНОГО МЕНЮ

Дата: 17.02.2021 16:51
Кількість переглядів: 398

З МЕТОЮ ОНОВЛЕННЯ ТА ОСУЧАСНЕННЯ ШКІЛЬНОГО МЕНЮ відбулося засідання робочої групи з питань організації харчування в закладах загальної середньої освіти, на якій разом зібралися спеціалісти відділу освіти, культури, молоді та спорту, директори шкіл, кухарі та представники батьківської громадськості. Метою такого зібрання було обговорення пропозицій та побажань до організації харчування учнів. Розпочинаючи нараду, начальник відділу освіти, культури, молоді та спорту Світлана Ревтюх, зазначила, що враховуючи численні звернення батьків та прохання адміністрацій закладів освіти, Відділ освіти звернувся до місцевої влади за допомогою в забезпеченні харчування школярів початкових класів та пільгових категорій, звичайно, із частковим залученням батьківських коштів (за бажанням) - для учнів середньої та старшої школи. А також ознайомила присутніх з відповідним рішенням 3 сесії Вапнярської селищної ради від 23 грудня 2020 року № 115 «Про організацію харчування дітей в закладах загальної середньої освіти» та коротко поінформувала про чинні закони та постанови про забезпечення безкоштовного харчування пільгових категорій здобувачів освіти. Було наголошено, що вартість харчування, яка складає 20 грн., розраховувалась фахівцями на підставі затверджених Кабінетом Міністрів України нормативів необхідної для дітей калорійності їжі і рекомендованого до вживання набору продуктів, керуючись оновленим Санітарним регламентом для закладів загальної середньої освіти. У виступах директорів шкіл та представників батьківських комітетів зазначалися особливості харчування в кожній школі та пропозиції щодо збалансованого меню. В закладах освіти громади безкоштовним гарячим харчування охоплено 100 відсотків учнів початкової школи та пільговиків, та від 30 до 80 відсотків пільгових категорій школярів середньої та старшої школи. Серед пропозицій прозвучали думки про урізноманітнення меню за рахунок молочних продуктів, риби, м’яса, овочів та фруктів, а також про заміну деяких назв страв і креативність форм їхнього подання.Разом з тим, наразі вивчається питання доцільності відновлення роботи їдальні в старшій Вапнярській школі № 1, при вивченні якого враховуватиметься і фінансовий аспект, і раціональне бажання більшості батьків аби їх діти повноцінно харчувалися в їдальні і ще чимало чинників.Слід відзначити, що наразі в школах Вапнярки, Високого та Марківки масштабно і успішно впроваджується Проєкт “Нове шкільне харчування”, за яким в шкільних їдальнях кожного дня готується одна зі страв з рецептурного збірника Євгена Клопотенка. І це напрочуд подобається дітлахам в школах громади, підтвердженням чого є «пусті тарілки» та задоволені учні. Працівники освіти і батьківська громадськість єдині в своєму бажанні досягнути оптимальних умов для зміцнення здоров’я дітей. Для цього потрібно зробити продумані кроки, щоб якомога менша частка страв опинялася у відходах, але щоб діти із задоволенням вживали страви, приготовані з дотриманням норм. Тому спільно вирішено розробити повноцінне меню , враховуючи потреби кожного із закладів освіти окремо та беручи до уваги смаки учнів та пропозиції батьків. І для цього не обов’язково перетворювати школи з храмів науки в гурманські центри. Просто необхідна виважена пропозиція страв, врахування смаків, естетична подання тощо. А головне – усвідомлення дітьми і дорослими важливості своєчасного отримання збалансованого харчування.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь