ЗА САМОВІЛЬНЕ СПАЛЮВАННЯ СМІТТЯ, СУХОЇ ТРАВИ ТА ЛИСТЯ НА ЖИТЕЛІВ ЧЕКАЄ ШТРАФ

Дата: 23.10.2020 09:28
Кількість переглядів: 538

Фото без опису

ЗА САМОВІЛЬНЕ СПАЛЮВАННЯ СМІТТЯ, СУХОЇ ТРАВИ ТА ЛИСТЯ НА ЖИТЕЛІВ ЧЕКАЄ ШТРАФ

Восени на території громади все більше відчутний дим від паління минулорічної трави і чагарників. Екологи застерігають: це має дуже серйозні наслідки і для здоров'я людей, і для природи. Зокрема, призводить до масштабних пожеж і знищення біорізноманіття. У людей - до цілого букету хвороб. На жаль, часто люди ігнорують заклики не палити траву, навіть знаючи про шкоду від цього процесу. На відкритих територіях, коли немає вітру, вогонь може поширюватися дуже швидко – зі швидкістю до 4 кілометрів за годину, а коли є вітер, то до 30 кілометрів за годину. Можуть виникати величезні пожежі. Можуть загорітися не тільки поля, а й житлові будинки, кажуть у Всеукраїнській екологічній лізі. "Під час згоряння однієї тонни рослинних залишків у повітря вивільняється більше 9 кг мікрочасточок диму. До їх складу входять пил, окис азоту, вуглекислий газ, важкі метали тощо, які осідають у легенях. З листям часто горить безліч сміття, що істотно підсилює забруднення атмосфери", - застерігають екологи! Гинуть як самі тварини, так і їхні гнізда. Наприклад, знищуються гнізда таких птахів як крижень, травник, жайворонки, чайка тощо. Від сильної пожежі у траві гинуть зайці, їжаки, плазуни.

ВАЖЛИВО ЗНАТИ: за спалювання трави передбачена адміністративна а також кримінальна відповідальність. Так, за випалювання пасовищ, стерні, рослинності чи її залишків, спалювання опалого листя відповідно до статті 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення штраф становить від 170 до 340 грн для громадян і від 850 до 1190 грн - для посадових осіб. У випадку паління багаття на території природно-заповідного фонду людям загрожує штраф від 340 до 680 грн для громадян і від 1190 до 1700 грн для посадових осіб.Крім цього, відповідно до статті 245 ККУ, за знищення або пошкодження об'єктів рослинного світу порушник може нести і кримінальну відповідальність: штраф від 300 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або ж обмеження волі на строк від 2 до 5 років, або позбавлення волі на той самий строк.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь