Пошук

Американський білий метелик

Дата: 14.08.2020 13:19
Кількість переглядів: 420

 

       

Мабуть, що багатьом мешканцям нашого району доводилось бачити на деревах павутинні утворення з  гусеницями  оксамитово-коричневого кольору з лимонно – жовтими смугами по боках і  вкритими довгими густими волосками. Це гнізда небезпечного карантинного шкідника – американського білого метелика (АБМ), який пошкоджує понад 300 видів плодових , декоративних , лісових та інших культур.

       На Україні американський білий метелик розвивається  у двох генераціях. Літ генерації, яка перезимувала, відбувається в травні , а літньої – в кінці липня – на початку серпня. Сам метелик не пошкоджує рослин, а лише відкладає від 200 до 2000 яєць. Відроджені гусениці скелетують листок, пізніше з’їдають його цілком, залишаючи тільки грубі жилки. До третього й четвертого віків гусениці ведуть спільний спосіб життя, починаючи з п’ятого віку, розповзаються по всьому дереву, а при відсутності корму мігрують на інші дерева. Життя гусениць триває 35-45 діб, але за цей час вони встигають завдати непоправної шкоди рослинам.
       Внаслідок великої потреби в живленні, гусениці повністю об’їдають листя на деревах, оповиваючи гілки павутиною. Така дефоліація насаджень призводить до порушення обмінних процесів у рослинах та їхнього послаблення. Через це знижується врожайність і захисна, декоративна, естетична функції насаджень, погіршуються умови існування фауни. Типовим місцем  живленням АБМ є насадження в населених пунктах, присадибних ділянках, парках, садах, уздовж доріг. Джерелом заселення шкідника залишаються і лісосмуги, де концентрується більшість гнізд метелика, а це викликає реальну загрозу його розселення на прилеглі промислові сади.
Розповсюджується АБМ як шляхом природних перельотів, так і з рослинною продукцією, головним чином, з тарою і транспортними засобами на стадіях як гусениць, так і лялечок.

       Для ліквідації вогнищ АБМ обробляють плодові сади та лісосмуги інсектицидами, дозволеними для використання в Україні. На присадибних ділянках надійним є механічний метод знищення шкідника, що ґрунтується на систематичному зрізуванні гнізд метелика з гусеницями і їх знищенні. Після зрізування гнізд на стовбури дерев накладають ловчі пояси з гофрокартону або мішковини, які нарізають стрічками 20-25 см завширшки відповідно до ширини дерева. Розташовують пояси в нижній частині стовбура. У такий пояс за 2-3 дні збираються від 30 до 200 екземплярів шкідника. Ловчі пояси необхідно регулярно переглядати і спалювати. Також можна використовувати факела. Такий захист вельми ефективний у місцях, де небажане використання пестицидів - біля лікарень, парків тощо. Також застосовують цей прийом на деревах, де велика кількість гнізд, що розташовані високо.

 Згідно із Законом  України "Про  карантин  рослин" підприємства,  господарства, устано-ви та громадяни, на території  яких  виявлені  вогнища  АБМ,  зобов'язані  здійснювати  карантинні  заходи з локалізації і ліквідації вогнищ   шкідника за власний рахунок.

Провідний спеціаліст відділу карантину рослинУправління фітосанітарної бепеки Головного управління Держпродспоживслужби У Вінницькій області   ______Л.М. Куліш                                                                                    

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь