Пошук

БАКТЕРІАЛЬНИЙ ОПІК ПЛОДОВИХ

Дата: 05.06.2020 11:30
Кількість переглядів: 591

БАКТЕРІАЛЬНИЙ ОПІК ПЛОДОВИХ

     Симптоми ураження. Хвороба проявляється на квітках, пагонах, гілках та плодах. Квітки раптово в’януть та чорніють, листки скручуються, чорніють і залишаються висіти на деревах, набуваючи вигляду обвуглених. У місцях уражень кора молодих пагонів і гілок здувається внаслідок великого притоку рідини, яка згодом починає текти по корі у вигляді гумозного ексудату. Спочатку вона безбарвна,  пізніше темніє й засихає у вигляді краплин від бурштино-жовтого до темно бурого кольору. Уражуються «опіком» молоді незрілі плоди. Вони чорніють і залишаються висіти на гілках, як і листя. Молоді пагони утворюють гачкоподібний згин.

     Рослини-живителі, шкодо чинність. Збудник бактеріального опіку плодових уражує близько 170 видів рослин. Найбільшої шкоди завдає  рослинам родини розоцвітих. Плодові культури, які найбільш чутливі до опіку належать до родів: груша, яблуня, айва, слива, абрикос, вишня, персик, глід горобина, троянда, шипшина.

      Шкідливість хвороби виражається в ослаблені дерев, втраті товарної якості плодів та урожайності, а за сприятливих умов розвитку хвороби – в повній загибелі рослин в продовж одного вегетаційного періоду. Найбільш чутливими до хвороби є рослини віком 3-8 років.

      Біологія. Бактерії проникають у рослини через квітки, продихи листків, рани тріщини. Поширення бактерій здійснюється в низхідному напрямку по паренхімній тканині рослин.

     Зараження рослин може відбуватися в різні періоди вегетації коли температура повітря є оптимальною для розмноження бактерій, а також наявне зволоження, опади та комахи-переносники.

      Виділяють три критичні періоди появи хвороби: 1 – ранньовесняний (період розпускання бруньок та цвітіння), 2 – літній (період інтенсивного росту дерев)

     3 – осінній (період посиленого сокоруху). Найважливішим джерелом інфекції є зимуючі виразки. У весняний період найпершими інфікуються квітки, від яких бактерії поширюються через квітконіжку до паренхімної частини черешків листків. З розвитком хвороби бактерії поширюються по паренхімі кори гілок та стовбуру, уражаючи все дерево, що призводить до його загибелі.

     Найбільш сприятливими для розвитку захворювання навесні є температура повітря більша 18 градусів С та відносна волога повітря 70%. Розвитку інфекції сприяють тривалі дощі та висока вологість.

     Значне ураження збудником бактеріального опіку дерев може спостерігатись після грозових дощів з градом. Сильні вітри можуть бути причиною пошкодження листків та молодих пагонів, які стають сприйнятливими до бактерій у період інтенсивного росту рослин.

     Важливе значення у поширенні бактерій відіграють комахи, які переносять їх на поверхні свого тіла та в кишковому тракті.

     Заходи боротьби. Проти «опіку» плодових дерев застосовують карантинні заходи. При його виявленні слід негайно повідомити Головне управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області за адресою: вул.. І Гаврилюка, 153, смт Томашпіль і вжити термінових заходів щодо видалення  і знищення уражених рослин.

Людмила Куліш - провідний спеціаліст відділу карантину рослин

управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь