ОБЕРЕЖНО ГРИП !

Дата: 24.01.2020 12:10
Кількість переглядів: 618

ОБЕРЕЖНО! ПТАШИНИЙ ГРИП

          На підприємстві «Хутір» с.Бугаків у Немирівському районі Вінницької області 18 січня зафіксовано загибель птиці від пташиного грипу. За попередньою інформацією в ПП «Хутір» станом на 1 січня 2020 року утримувалось близько 98 тисяч голів птиці яєчного напрямку.

      При дослідженні відібраних проб біоматеріалу в Державному науково-дослідному інституті з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи (м.Київ) 19.01.2020 року встановлено діагноз на грип птиці (звіт про результати дослідження №000453п.м. від 19.01.2020 року).

В осередку захворювання вживаються заходи з локалізації та недопущення поширення збудника грипу птиці.
     Пташиний грип – захворювання птиці, що характеризується ураженням органів дихання та системи травлення. Збудником захворювання є вірус (H5N1), який є споріднений з вірусом грипу типу А у людей та тварин. Інфіковані птахи поширюють вірус через свою слину, носові секреції та послід

   Джерело інфекції – дика птиця. Основний шлях передачі збудника – повітряно-крапельний. Хвороба може також поширюватися з інфікованими кормами, питною водою, яйцями, пірям.

    Симтоми пташиного грипу у птахів – спад активності,посиніння видимих слизових оболонок, гребеня, сережок, набряк голови, діарея, ускладнене дихання, параліч та  раптова смерть.

    Симтоми пташиного грипу у людей  - можуть варіюватися від типових для звичайного грипу ( температура, кашель, біль у горлі і мязах) до інфекційних очей, пневмонії.

    Щоб знизити ризик зараження пташиним грипом потрібно:

- уникати контакту з хворою птицею і не торкатись до місць, на які можуть потрапити екскременти хворих птахів;

- після контакту з сирим мясом птахів (забій, обробка) та іншими продуктами птахівництва ретельно миють руки з милом, а предмети,  на яких оброблялось мясо птиці продезінфікувати;

- вірус пташиного грипу легко знищити за допомогою термічної обробки, тому вживати в їжу продукти птахівництва слід лише після термічної обробки: яйця варити не менше 10 хвилин, мясо- не менше 30 хвилин. Вживаючи добре проварене мясо птиці, заразитися неможливо;

- яйця не можна вживати сирими; перед приготуванням яєць слід ретельно мити шкарлупу мильною водою;

-  не купувати мясо птахів та інші продукти птахівництва,що не пройшли ветеринарно-санітарного контролю, а також у місцях несанкціонованої торгівлі.

 

   При виявлені падежу птиці звертатися до Томашпільського районного управління Держпродспоживслужби у Вінницкій області або у Томашпільську РДЛВМ за контактними телефонами:

           2-19-65, 2-16-65. 

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь