Роз’яснення щодо правомірності проведення протестних акцій!!!

Дата: 15.05.2019 12:22
Кількість переглядів: 1520

Фото без опису

Роз’яснення щодо правомірності проведення протестних акцій!!!

      Відповідно до РІШЕННЯ 60 сесії 8 скликання Вапнярської селищної ради, про вжиття заходів, щодо відновлення належного стану ділянки дороги  Т-02-33, вул. Незалежності, смт. Вапнярки, інформуємо всіх жителів громади, щодо правомірності проведення протестних акцій!

      Право громадян на свободу мирних зібрань в Україні гарантується та захищене державою. Реалізація права на мирні зібрання в Україні регулюється актами національного та міжнародного законодавства.

      Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року (ратифікована Законом України від 17.07.1997 № 475/97-ВР) гарантує кожній особі, серед інших прав і свобод, право на свободу зібрань та об’єднання.

      Здійснення цих прав не підлягає жодним обмеженням, за винятком тих, що встановлені законом і є необхідними в демократичному суспільстві в інтересах національної або громадської безпеки, для запобігання заворушенням чи злочинам, для охорони здоров’я чи моралі або для захисту прав і свобод інших осіб.

       Право на мирні зібрання, мітинги, збори, походи і демонстрації без зброї мають всі громадяни України, при умові завчасного сповіщення місцевих органів виконавчої влади чи органів місцевого самоврядування. Це право передбачено в ст. 39 Конституції України. Варто зазначити, що зазначена стаття не вказує конкретного терміну для завчасного повідомлення. Водночас, рішення Конституційного Суду України від 19.04.2001 № 4-рп/2001 наголошує, що «організатори таких мирних зібрань мають сповістити зазначені органи про проведення цих заходів заздалегідь, тобто у прийнятні строки, що передують даті їх проведення.» Ці строки не повинні обмежувати передбачене статтею 39 Конституції України право громадян, а мають служити його гарантією і водночас надавати можливість відповідним органам виконавчої влади чи органам місцевого самоврядування вжити заходів щодо безперешкодного проведення громадянами зборів, мітингів, походів і демонстрацій, забезпечення громадського порядку, прав і свобод інших людей. Визначення конкретних строків є предметом законодавчого регулювання, та на жаль терміни в законодавстві не визначенні до теперішнього часу.

       Отже, перед початком заходу (рекомендовано за 10днів) Вам потрібно подати заяву (бажано заяву-повідомлення та заяву-дозвіл) до Вапнярської селищної ради чи Томашпільської райдержадміністрації. В заяві потрібно вказати:

  • кому адресована заява;
  • від кого надійшла - точне зазначення повної назви організації або прізвища, імені по-батькові громадянина, адреса місцезнаходження (проживання), контактний телефон;
  • мету, форму, місце проведення заходу;
  • маршрут проходження;
  • час початку і закінчення заходу;
  • прогнозовану кількість учасників;
  • ПІБ, місце проживання, контактні телефони організаторів;
  • дату подачі заяви.

Варто зазначити, що існує можливість подачі заяви поштою – рекомендованим листом із повідомленням про його отримання.

       Здійснення контролю за забезпеченням громадського порядку при проведені масових заходів належить до відання виконавчих органів сільських, селищних, міських рад, зокрема, як делеговані повноваження (пп. 3 п. “б” ч. 1 ст. 38 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”).

      Зауважте, що органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування мають право негайно після отримання заяви звернутися до суду з позовною заявою про заборону масових заходів чи про інше обмеження права на мирні зібрання (ч. 1 ст. 280 Кодексу адміністративного судочинства України, далі - КАСУ). Суд задовольняє вимоги позивача в інтересах національної безпеки та громадського порядку в разі, якщо визнає, що проведення зборів, мітингів, походів, демонстрацій чи інших зібрань може створити реальну небезпеку заворушень чи вчинення кримінальних правопорушень, загрозу здоров’ю населення або правам і свободам інших людей. У разі встановлення обмеження права на свободу мирних зібрань суд повинен обґрунтувати у постанові необхідність встановлення обмеження щодо реалізації права на свободу мирних зібрань, а також пропорційність способу такого обмеження. Адміністративна справа про заборону або встановлення обмеження щодо реалізації права на свободу мирних зібрань вирішується судом протягом двох днів після відкриття провадження у справі, а в разі відкриття провадження менш як за два дні до проведення відповідних заходів - невідкладно. 

Можливі ризики:

Також проблеми можуть виникнути під час проведення заходу. Є випадки коли працівники правоохоронних органів вимагають різноманітні документи в організаторів, а за їх відсутності супроводжують учасників заходу у відділ поліції. Тому організатори повинні мати при собі паспорт та заяву про повідомлення місцевої ради про проведення заходу з відміткою про її прийняття. При спробі зупинити проведення заходу вимагайте відповідне рішення суду.

      Учасникам акцій, мирних протестів слід знати, що за це передбачена адміністративна відповідальність, а саме ч. 1 ст. 127 КУпАП (Непокора пішоходів сигналам регулювання дорожнього руху, перехід ними проїзної частини у невстановлених місцях або безпосередньо перед транспортними засобами, що наближаються, невиконання інших правил дорожнього руху), що може тягнути за собою адміністративну відповідальність у вигляді штрафу від 51 грн. до 85 грн, а також ч. 4 ст. 127 КУпАП (Порушення, передбачені частиною першою, що спричинили створення аварійної обстановки), де відповідальність передбачена у вигляді штрафу від 170 грн. до 255 грн. Або громадські роботи на строк від 20 до 40 годин.

      Водночас, якщо під час перекриття проїзної частини використовувалися які-небудь перешкоди (транспортні засоби, шлагбауми, троси, завали тощо), то за дані дії передбачена кримінальна відповідальність за ч. 1 ст. 279 КК України (Блокування транспортних комунікацій шляхом влаштування перешкод, відключення енергопостачання чи іншим способом, яке порушило нормальну роботу транспорту або створювало небезпеку для життя людей, або настання інших тяжких наслідків), що карається штрафом від 850 грн. до 1700 грн. або виправними роботами на строк до 2 років, або арештом на строк до 6 місяців, або обмеженням волі на строк до 3 років.

      А якщо дії по перекриттю дороги були поєднанні з насильством, небезпечним для життя та здоров’я потерпілого, або спричинили загибель людей чи інші тяжкі наслідки, тоді вони кваліфікуються за ч. 3 ст. 279 КК України, де передбачена відповідальність у вигляді позбавлення волі на строк від восьми до п’ятнадцяти років.

        Відтак розуміючи проблеми, які змушують людей вдаватись до масових акцій, все ж переконливо просимо не чинити незаконних дій та заздалегідь узгоджувати проведення масових заходів з метою забезпечення належної безпеки учасників та не порушення прав інших людей!!!

 

Форма повідомлення, яке направляється до Вапнярської селищної ради  Про проведення мирного зібрання, додається !

 

форма №3

____________________________

__________________________

__________________________

                                                                                                            (Прізвище, назва та адреса органу місцевої влади)

 

____________________________

__________________________

__________________________

                                                                                                                                               (Прізвище, та адреса заявника)

 

ПОВІДОМЛЕННЯ

Про проведення мирного зібрання

Повідомляємо, що «__» _______ 201__ р. з __ год. до ___ год. за адресою __________________________ планується проведення мирного зібрання щодо __________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ за участі не менше _________________ осіб.

Просимо забезпечити громадський порядок.

 

Відповідальна особа за проведення мирного зібрання ___________________________, контактний телефон _______________________.

Дата                                                                                               Підпис

  

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь