Пошук

Обгрунтування щодо підняття тарифів

Дата: 08.04.2019 11:33
Кількість переглядів: 1052

 

Голова та члени НКРЕКП прийняли Постанови «Про затвердження Порядку формування цін на універсальні послуги від 05 жовтня 2018 року № 1177» Відповідно до законів України «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг» та «Про ринок електричної енергії» Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг

Офіційно опубліковано в газеті „Урядовий кур’єр”, 02.11.2018,  № 206

Незадовільний фінансовий стан існує практично у всіх водопровідно-каналізаційних господарствах України, що було наслідком не тільки недосконалого тарифоутворення у минулому, а й стрімкого зростання цін на всі ресурси, особливо, енергоносії. Ріст цін на енергоресурси відчувають не лише пересічні споживачі, а і підприємства водопровідно-каналізаційної галузі також, які є найбільшими споживачами електроенергії. Адже «левову частку» в тарифі на послуги водоканалу складає саме електроенергія. 

На жаль, водоканал стає заручником ситуації, і вимушений корегувати тарифи.

В складі діючих тарифів не передбачався прибуток, тому при нинішньому зростанні цін на енергоносії, та інші матеріально-технічні ресурси діючий тариф знову стає збитковим.

Докладніше, які чинники вплинули на зміну тарифів?

В 2019 році відбувалося зростання витрат на централізоване водопостачання та водовідведення, з причин, на які підприємство не мало впливу.

Основні фактори, які призвели до зміни в 2019 році тарифів на послуги підприємства: 

  • зростання тарифів на електричну енергію з 1 січня 2019 року на 19,3%;
  • підвищення розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб з 1841 грн. до 1921 грн.;
  • підвищення розміру галузевого та підгалузевого коефіцієнтів, що встановлені Галузевою угодою з лютого 2018 року;
  • збільшення ставок, податків та обов’язкових платежів до бюджету, зміна вимог щодо бази їх оподаткування.

Через вищезазначене, збільшилась фактична собівартість послуг КВЕП «Вапнярка водоканал».

Що означає поняття «корегування» тарифів та чим воно відрізняється від поняття «підвищення»?

Слово «корегування» означає те, що змінять лише декілька складових тарифів: електроенергія, податки та заробітна плата працівників. Усі інші складові тарифів залишаться незмінними, незважаючи на те, що протягом року зросли ціни на паливно-мастильні матеріали, матеріали та комплектуючі, запчастини тощо.

Рішення щодо нових тарифів ухвалили в Києві  05 жовтня 2018 року на засіданні НКРЕКП та  затвердили збільшення в 2019 р. тарифу "Укренерго" на 19,3%. Коли ж очікувати змін фактично?

Ці постанови набирають чинності з дня, наступного за днем їх опублікування в офіційному друкованому виданні — газеті «Урядовий кур’єр». Тож, коли нові тарифи стануть реальністю — стане відомо лише після опублікування в офіційному виданні.

Згідно «Висновку про відповідність об’єкта нормативним актам з питань енергозбереження», виданим держаним підприємством «Вінницький експертний центр з енергоефективності», розроблено та погоджено Департаментом житлово-комунального господарства, енергетики та інфраструктури Вінницької ОДА загальновиробничі норми питомих витрат палива, теплової та електричної енергії на 2019 рік:

  • послуги з розподілу на підйом 1 м3 води (питної) - витрати електроенергії становлять                    2,7 кВт/год.;
  • послуги з розподілу 1 м3 води (стічної очищеної) -  витрати  електроенергії становлять                     0,975 кВт/год..

Тож, зокрема, запропоновано встановити наступні тарифи на послуги КВЕП «Вапнярка водоканал»:

  • 18,34 грн./м³ (без ПДВ), 22,00 грн./м³ (з ПДВ) на централізоване водопостачання (для населення) ;
  • 16,67 грн./м³ (без ПДВ), 20,00 грн./м³ (з ПДВ) на централізоване водовідведення (для населення);
  • 41,76 грн./м³ (без ПДВ), 50,11 грн./м³ (з ПДВ) на послуги з централізованого постачання холодної води для інших споживачів;
  • 31,50 грн./м³ (без ПДВ), 37,80 грн./м³ (з ПДВ) на послуги з централізованого водовідведення для інших споживачів.

Тож, яка фінансова ситуація на даний момент на підприємстві?

Фактично, КВЕП «Вапнярка водоканал» опинився на межі банкрутства, маючи велику заборгованість перед кредиторами та збитки без відповідних джерел для їх погашення.

Це призводить до вкрай негативних наслідків: збільшується кількість аварій на мережах водопроводу, каналізації, на водопровідних спорудах. Ці явища мають тенденцію зростати.

Підприємство самостійно фінансово неспроможне оновлювати зношену водопровідно-каналізаційну систему.

Підприємством КВЕП «Вапнярка водоканал» щодня впроваджується суворий режим економії ресурсів, зокрема, електроенергії, палива. Про це свідчить скорочення їх фактичних питомих витрат. Постійно ведеться робота з оптимізації чисельності працюючих.

Підприємству вдалося за рахунок впровадження енергозберігаючих заходів значно зменшити непродуктивні втрати та витрати води. На кошти в сумі 921 360,00 грн., отриманих на розвиток підприємства з бюджету  Вапнярської селищної ради було закуплено два глибинних насоси італійського виробництва моделі  HLN101101098”90НР 66 кВт з частотними перетворювачами японського виробництва, які забезпечують повільний пуск насосного обладнання. Введення в дію вищеназваного обладнання, дало змогу підприємству збільшити термін безперебійного водозабезпечення до 17-ти годин на протязі доби (включення насосного обладнання о 5.00 год. та відключення о 22.00 годині).

Запас міцності у підприємства має певну межу, і залишилося до неї зовсім небагато. Але, незважаючи на складну економічну ситуацію, підприємство тримає ситуацію під контролем і дбає про надання послуг споживачам.

Чи існує вихід із ситуації, що склалася в житлово-комунальній галузі, зокрема в водопровідно-каналізаційному господарстві?

Реалії сьогодення показують, що час споживацького ставлення до житлово-комунальної галузі давно минув. Лише прагматичний підхід до управління галуззю надасть можливість вийти з комунальної кризи, дасть реальний економічний результат діяльності.

Проблем галузі не розв’язати без державної програми, хоча багато можна зробити і на місцях, якщо думати про те, що ми залишимо нащадкам.

Пропозиції та зауваження будуть прийматися в письмовій формі від громадян, юридичних осіб, об’єднань  протягом місяця до розробника проекту рішення  КВЕП «Вапнярка водоканал»  за адресою:     24240, смт. Вапнярка,  вул. Привокзальна, 28,  електронна пошта                           E-mail: vapvodokanal555@ukr.net   Тел./факс:  (04350) 3-18-61, моб. т.   098 94 111 76    

24240, вул. Незалежності, 140, смт. Вапнярка, Томашпільський р-н,  Вінницька обл., тел. 3-28-47,   e-mail: vipt@meta.ua 

Адміністрація КВЕП  «Вапнярка водоканал»


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь